Koncepcja slow food
Zdrowie

Koncepcja slow food

Slow food staje się bardzo rozpoznawalnym trendem w dzisiejszych czasach. Jej celem jest delektowanie się potrawami w spokoju i bez pośpiechu. Koncepcja ta została zapropagowana we Włoszech, gdzie skupiono się na promowaniu lokalnych produktów.

Wyjaśnienie terminu

To filozofia życia polegająca na byciu selektywnym w doborze tego, co jemy i jak żyjemy z uwagą na jakość produktów. Koncepcja pozwala na zwolnienie pędu życia, skupieniu się na potrawach, które przygotowuje się z naturalnych produktów, wolne są od sztucznych dodatków. Bardzo ważna jest także sama czynność gotowania, by było ono wolna od pośpiechu, celebrowana i dokonywana zgodnie z tradycyjnymi recepturami. To przeciwieństwo idei promowanej przez restauracje typu fast food. Dania przygotowane w idei slow należy konsumować z niebywałą starannością i spokojem, skupiając się na ich smaku.

Koncepcja slow food

Kilka słów o organizacji

To organizacja założona na zasadach non-profit. Zapoczątkowana we Włoszech w latach 80 przez Carlo Petrini, krytyka kulinarnego, który chciał stanąć w opozycji do nowopowstałej restauracji McDonald ’s. Organizacja wspiera kameralnych przedsiębiorców, którzy stawiają na jakościowe wytwory. Propagatorzy slow food jednoczą siły z regionem. Ich nadrzędnym celem jest obrona naturalnych składników oraz ich rozpowszechnianie na szerszą skalę. Petrini stworzył listę produktów tzw. Arkę Smaku, które stają w przeciwieństwie do fast foodów. Na liście tej znajdują się produkty pochodzące z Polski, takie jak podhalańskie oscypki czy rasa górskich czerwonych krów z Małopolski. Do Polski idea ta trafiła dopiero po 1989 roku, a rozpoczęcie działalności miało miejsce w 2002 roku w Krakowie. Celami polskiej filii jest promowanie kultury i chronienie dóbr społecznych, promowanie stylu życia opartego na prawach natury, promowanie różnych smaków, chronienie tradycyjnych wytworów, walka z GMO, ochrona środowiska naturalnego oraz wspieranie produkcji przyjaznej środowisku naturalnemu. Istotnym faktem jest to, że następuje stopniowy wzrost przedsiębiorców, którzy wpisują się w tą ideę.

Zobacz więcej podobnych postów