Jakie choroby przewlekłe powoduje niezdrowa dieta?
Zdrowie

Jakie choroby przewlekłe powoduje niezdrowa dieta?

Choroby przewlekłe związane z dietą są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Stanowią ogromne obciążenie dla społeczeństwa. Zobacz, w jaki sposób zdrowa dieta i aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko tych dolegliwości zdrowotnych.

Jak dieta wpływa na zdrowie na różnych etapach życia?

Dieta w dużej mierze wpływa na zdrowie, wzrost i rozwój danej osoby. Palenie papierosów i brak aktywności fizycznej również może przyczynić się do chorób przewlekłych. Ponadto środowisko społeczne, kulturowe, polityczne i gospodarcze może nasilić dolegliwości zdrowotne, chyba że aktywnie promuje zdrowy styl życia.

Wprowadzając zdrowe nawyki, możesz zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Na przykład 80% przypadków choroby niedokrwiennej serca, 90% przypadków cukrzycy typu 2 i około 30% nowotworów można uniknąć poprzez wyeliminowanie niektórych czynników ryzyka. Dlatego warto łączyć aktywność fizyczną z różnorodną, zbilansowaną dietą i interakcje społeczne. Ogólnie należy jeść więcej owoców, warzyw i ryb oraz dostosować rodzaj tłuszczów i olejów. Powinieneś również ograniczyć ilość cukrów i skrobi w diecie.

 Jakie choroby przewlekłe powoduje niezdrowa dieta?

Jak zdrowo się odżywiać?

Zalecany poziom całkowitej zawartości tłuszczu wynosi 15-30%. Jeśli jednak jesteś bardzo aktywny, wybierz dietę bogatą w warzywa, rośliny strączkowe, owoce i produkty pełnoziarniste. Wtedy całkowite spożycie tłuszczu może wynosić do 35%. Jednocześnie nie musisz się martwić, że przytyjesz. Internetowy sklep ze zdrową żywnością kraków oferuje pyszne i pożywne przekąski.

Pamiętaj, by ograniczyć ilość cukru w diecie. W ten sposób zmniejszysz ryzyko nadwagi i otyłości. Zalecane spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych może zapewnić wystarczającą ilość błonnika pokarmowego, tj. ponad 25 g dziennie.

 Jakie choroby przewlekłe powoduje niezdrowa dieta?

Choroby przewlekłe związane z niezdrowym odżywianiem

Nadmierne przybieranie na wadze i otyłość coraz częściej dotykają dorosłych, nastolatków i dzieci na całym świecie. Przyrost masy ciała może wynikać z nieprawidłowej diety oraz braku aktywności fizycznej. Badania wykazały, że wiele czynników chroni przed otyłością: 

  • regularne ćwiczenia fizyczne,
  • odpowiednia ilość błonnika w diecie,
  • środowisko domowe, szkolne i pracy, które promują zdrowe jedzenie i aktywność fizyczną,
  • ograniczenie żywności i napojów zawierających duże ilości tłuszczu i cukrów.

Podwyższony poziom BMI jest głównym czynnikiem takich problemów zdrowotnych jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, zaburzenia mięśni szkieletowych (szczególnie choroba zwyrodnieniowa stawów), niektóre nowotwory (w tym endometrium, piersi, jajników, prostaty, wątroby, pęcherzyka żółciowego, nerek i jelita grubego). 

Nieaktywny tryb życia i niezdrowa dieta mogą też zwiększyć ryzyko:

  • cukrzycy typu 2,
  • chorób sercowo-naczyniowych,
  • raka,
  • chorób serca,
  • osteoporozy.

Jedzenie różnorodnych produktów spożywczych i spożywanie mniejszej ilości soli, cukrów, tłuszczów nasyconych i trans, jest niezbędne dla zdrowej diety. Warzywa i owoce są pełne witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, białka roślinnego i przeciwutleniaczy. Dlatego zmniejszają ryzyko otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy i niektórych rodzajów raka.

Zobacz więcej podobnych postów