Grillowana cukinia na zimę – jak ją zamarynować?
Zdrowie

Grillowana cukinia na zimę – jak ją zamarynować?

Cukinia jest jednym z najzdrowszych warzyw, po które najchętniej sięgamy w sezonie wiosenno-letnim. Grillowana cukinia może jednak zostać z powodzeniem zamarynowana i zachowana w ten sposób na zimę, kiedy nie mamy niestety dostępu do świeżych warzyw sezonowych. Słoik takiego przysmaku otwarty w zimie pozwoli przenieść się wszystkimi zmysłami w letni czas oraz przez cały rok czerpać maksimum korzyści z tego zdrowego i pożywnego warzywa.

Grillowana cukinia – jak przygotować warzywa do marynowania?

Aby grillowana cukinia była smaczna i udana, konieczny jest właściwy wybór warzyw. Kupowane cukinie nie mogą być bowiem zbyt dojrzałe, gdyż znajdziemy w nich zbyt wiele gniazd nasiennych. Podczas zakupów warto więc wybierać dojrzałe egzemplarze o średnich rozmiarach, błyszczącej, zielonej skórce oraz twardym czubku. Warto także wiedzieć, że po zakupie należy jak najszybciej zabrać się za przygotowywanie cukinii – warzywa te nie powinny bowiem spędzić w lodówce więcej czasu niż 3 dni, jeśli zależy nam na ich doskonałym smaku oraz właściwościach.

Grillowaną cukinię możemy przygotować w ogrodzie, podczas rodzinnego grillowania lub w kuchni, na specjalnej patelni grillowej. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy warzywa uważając, aby nie uszkodzić paznokciem ich delikatnej skórki. Osuszamy je z nadmiaru wody i przystępujemy do krojenia. Cukinię na grilla możemy pokroić zarówno wzdłuż uzyskując w ten sposób długie plastry, jak i wszerz otrzymując mniejsze, okrągłe plasterki. Po pokrojeniu szybko grillujemy z obu stron kawałki cukinii aż delikatnie się zarumienią. W ten sposób grillowana cukinia jest gotowa i możemy przestąpić do jej spożywania oraz do zamarynowania pozostałej części na zimę.

Grillowana cukinia na zimę – jak ją zamarynować?

Marynowanie grillowanej cukinii w kilku prostych krokach

Usmażone na grillu lub patelni plastry cukinii jeszcze gorące układamy równomiernie na desce do krojenia lub większym płaskim talerzu i dokładnie oprószamy je ulubionymi przyprawami oraz odrobiną oliwy z oliwek. Doskonale w tym celu sprawdzą się sól, pieprz, tymianek, bazylia, słodka lub pikantna odmiana czerwonej papryki, oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie, czosnek i wiele innych aromatycznych przypraw. Po przyprawieniu odstawiamy grillowaną cukinię do wystygnięcia, a w międzyczasie zabieramy się do przygotowywania marynaty.

W tym celu warto zaopatrzyć się w dobrej jakości oliwę z oliwek oraz ocet, które wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików i dokładnie wstrząsamy, aby cała zawartość dobrze się połączyła. Po wystygnięciu pora, aby grillowana cukinia trafiła do słoików – najlepiej sprawdzą się tu słoiki o pojemności do maksymalnie 0,5 l. Poszczególne plastry układamy w słoikach wypełnionych marynatą z oliwy i octu wkładając pomiędzy nie świeży czosnek pokrojony na cienkie plastry. Do wypełnieniu słoika do ok. ¾ wysokości dolewamy do pełna oliwy z oliwek i dokładnie go zakręcamy. Gotowe przetwory pasteryzujemy przez ok. 10 min. aż wszystkie słoiki się zamkną. Tak przygotowana grillowana cukinia może być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu przez długi czas.

 

Zobacz więcej podobnych postów