Dieta jaką stosuje się podczas nietolerancji laktozy stanowi formę leczenia chorego, którego organizm nie trawi cukru występującego w mleku. Dieta ta redukuje objawy nietolerancji pokarmowej i przeciwdziała ponownemu nawrotowi. Jest ona zaliczana do grupy diet eliminacyjnych, które stanowią formę leczenia objawowego nietolerancji laktozy. Jest dedykowana zarówno noworodkom, niemowlętom, dzieciom, ale i osobom dorosłym. Będąc na tej diecie należy całkowicie wyeliminować z posiłków produktów zawierających laktozę. Obecnie w sklepach produkty bez laktozy spotykane są na porządku dziennym, więc dużo prościej jest przestrzegać tych zasad.
Zasady diety bez laktozy
Pacjenci z pierwotnym bądź wtórnym niedoborem laktazy nie są zobligowani do całkowitej eliminacji z diety mleka. Bardzo często zdarza się tak, że muszą go spożywać jedynie w mniejszych ilościach. Tutaj ważna jest świadomość na temat tej dopuszczalnej ilości. Jeśli u chorego występują bardzo nasilone objawy wówczas konieczne jest zastosowanie diety bezlaktozowej, którą tworzą produkty bez laktozy. Podobnie jest w momencie występowania wrodzonego niedoboru laktazy, wówczas też nie można przyjmować nawet niewielkich ilości laktozy. Nieprzestrzeganie tych zasad często może okazać się bardzo niebezpieczne dla życia i zdrowia.
Produkty zalecane przy nietolerancji laktozy – produkty bez laktozy i obniżonej zawartości
Osoby z nabytym czy też pierwotnym niedoborem laktazy mogą przyjmować niewielkie ilości produktów, w których występuje ten cukier mleczny. Tutaj mówi się o 100 do 200 ml mleka. Osoby te nie muszą całkowicie rezygnować z produktów mlecznych. Muszą jedynie je ograniczać i wybierać te produkty, w których zawartość laktozy jest mniejsza. Bardzo ważne jest określenie indywidualnego poziomu tolerancji laktozy, analizując zależność między spożywaną ilością mleka, a występowaniem objawów nietolerancji. Osoby te mogą sięgać po produkty mleczne, które poddawane są fermentacji, ponieważ występujące w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, jednocześnie wspierając proces rozkładu cukru mlecznego. Tutaj mowa np. o maślance, kwaśnej śmietanie, serach pleśniowych, kefirach czy jogurtach. Ich spożycie nie spowoduje pojawienia się objawów tolerancji, a co istotne jeszcze zredukują ich stopień nasilenia. Ponadto produkty te są odpowiednie do wyrównywania niedoborów, wynikających z eliminacji mleka i produktów mleczny z diety. Spokojnie można również sięgać po sery twarde dojrzewające takie jak cheddar, gouda czy parmezan, ponieważ w nich praktycznie laktoza nie występuje i są dobrze tolerowane przez osoby z nietolerancją tego cukru. Podobnie jest z serami kremowymi oraz topionymi, ponieważ w nich także zawartość laktozy jest dużo mniejsza. Obecnie w sklepach bardzo często występują mleka o obniżonej zawartości laktozy, które jest odpowiednie dla osób cierpiących na ten typ nietolerancji pokarmowej.
Prócz odpowiedniej diety leczenie nietolerancji laktozy można wspomóc także przez tabletki, w których zawarta jest laktaza, które należy przyjmować przed spożyciem pokarmu należącego do grupy nabiałów.