Jakie produkty można jeść na diecie bez laktozy?
Zdrowie

Jakie produkty można jeść na diecie bez laktozy?

Dieta jaką stosuje się podczas nietolerancji laktozy stanowi formę leczenia chorego, którego organizm nie trawi cukru występującego w mleku. Dieta ta redukuje objawy nietolerancji pokarmowej i przeciwdziała ponownemu nawrotowi. Jest ona zaliczana do grupy diet eliminacyjnych, które stanowią formę leczenia objawowego nietolerancji laktozy. Jest dedykowana zarówno noworodkom, niemowlętom, dzieciom, ale i osobom dorosłym. Będąc na tej diecie należy całkowicie wyeliminować z posiłków produktów zawierających laktozę. Obecnie w sklepach produkty bez laktozy spotykane są na porządku dziennym, więc dużo prościej jest przestrzegać tych zasad.

Zasady diety bez laktozy

Pacjenci z pierwotnym bądź wtórnym niedoborem laktazy nie są zobligowani do całkowitej eliminacji z diety mleka. Bardzo często zdarza się tak, że muszą go spożywać jedynie w mniejszych ilościach. Tutaj ważna jest świadomość na temat tej dopuszczalnej ilości. Jeśli u chorego występują bardzo nasilone objawy wówczas konieczne jest zastosowanie diety bezlaktozowej, którą tworzą produkty bez laktozy. Podobnie jest w momencie występowania wrodzonego niedoboru laktazy, wówczas też nie można przyjmować nawet niewielkich ilości laktozy. Nieprzestrzeganie tych zasad często może okazać się bardzo niebezpieczne dla życia i zdrowia.

Jakie produkty można jeść na diecie bez laktozy?

Produkty zalecane przy nietolerancji laktozy – produkty bez laktozy i obniżonej zawartości

Osoby z nabytym czy też pierwotnym niedoborem laktazy mogą przyjmować niewielkie ilości produktów, w których występuje ten cukier mleczny. Tutaj mówi się o 100 do 200 ml mleka. Osoby te nie muszą całkowicie rezygnować z produktów mlecznych. Muszą jedynie je ograniczać i wybierać te produkty, w których zawartość laktozy jest mniejsza. Bardzo ważne jest określenie indywidualnego poziomu tolerancji laktozy, analizując zależność między spożywaną ilością mleka, a występowaniem objawów nietolerancji. Osoby te mogą sięgać po produkty mleczne, które poddawane są fermentacji, ponieważ występujące w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, jednocześnie wspierając proces rozkładu cukru mlecznego. Tutaj mowa np. o maślance, kwaśnej śmietanie, serach pleśniowych, kefirach czy jogurtach. Ich spożycie nie spowoduje pojawienia się objawów tolerancji, a co istotne jeszcze zredukują ich stopień nasilenia. Ponadto produkty te są odpowiednie do wyrównywania niedoborów, wynikających z eliminacji mleka i produktów mleczny z diety. Spokojnie można również sięgać po sery twarde dojrzewające takie jak cheddar, gouda czy parmezan, ponieważ w nich praktycznie laktoza nie występuje i są dobrze tolerowane przez osoby z nietolerancją tego cukru. Podobnie jest z serami kremowymi oraz topionymi, ponieważ w nich także zawartość laktozy jest dużo mniejsza. Obecnie w sklepach bardzo często występują mleka o obniżonej zawartości laktozy, które jest odpowiednie dla osób cierpiących na ten typ nietolerancji pokarmowej.

Prócz odpowiedniej diety leczenie nietolerancji laktozy można wspomóc także przez tabletki, w których zawarta jest laktaza, które należy przyjmować przed spożyciem pokarmu należącego do grupy nabiałów.

 

Zobacz więcej podobnych postów